metsänhaltija

Mika Anttilan satumainen Metsänhaltija-teema on taiteilijan kunnianosoitus suomalaista luontoa ja kansantarustoa kohtaan. Uransa alusta lähtien metsä on ollut läsnä Anttilan teoksissa, mutta varhain teoksiin alkoi hiipimään tonttumainen hahmo. Kyseessä oli Metsänhaltija: suomalaisesta suullisesta kansanperinteestä tuttu partasuinen luonnon henki ja renki.

Metsänhaltija-teemasta on tullut vuosi vuodelta tärkeämpi aihe Anttilalle. Toisaalta taiteilijan mukaan Metsänhaltija onkin voinut olla läsnä hänen jokaisessa metsää kuvaavassa teoksessaan; perimätiedon mukaan haltija on osa kaikkea, mitä metsä kätkee sisäänsä.

Anttila on maalannut Metsänhaltija-teemaa pääasiassa impressionistisella ja ekspressionistisella tyylillä. Näiden taidesuuntausten avulla hän on saanut teeman eri sanomat ja tunnelmat tuotua esille maalauksissaan. Impressionistista maalaustyyliä taiteilija on käyttänyt korostaakseen metsän rauhaa ja tunnelmaa. Ekspressionistisellä tyylillä Anttila on taas halunnut tuoda jotain tärkeämpää esille, käyttäen metsää kerronnan välineenä. Silloin siveltimen veto ja väri saattavat luoda vaikutelman maalauksen pinnasta yhdessä värin kanssa irtautuvasta siveltimen jäljestä, joka herää eloon julistamaan maalauksen sanomaa.

Anttila on kirjoittanut maalausten pohjalta satukirjan, jonka julkaisu odottaa lähitulevaisuudessa. Tarina heijastelee todellisuutta metaforina, jotka ovat kaikki sidoksissa metsään ja haltijan hahmoon itseensä.